26/11/2016, Jornades d’afirmació de la Nova Ruralitat (Benlloch)


Els pobles rurals valencians del segle XXI alberguen una població summament heterogènia, tant socialment, amb estructures socials diverses i complexes; com laboralment, si reparem en què la població activa agrària és força minoritària, contràriament al que passava a l’antiga ruralitat; com ideològicament, atès que hi trobem totes les ideologies existents a la resta de la societat, inclosos els corrents ideològics més innovadors o avantguardistes; com culturalment, si ens adonem que les identitats culturals són tan diverses com als espais urbans.

La població rural actual és tant itinerant com la urbana. Es desplaça constantment, bé siga per motius comercials, laborals, d’estudis, d’oci i esbargiment, … La residència és sovint provisional o fins i tot pendular, els caps de setmana a un lloc i durant la setmana a un altre, quan no es desplacen quotidianament. Així doncs, actualment, etiquetar les persones com a rurals ens condueix sovint a greus equivocacions, sobretot si ens fa pensar en tipus o categories de gent diferent. Fer servir l’etiqueta rural o urbà per distingir els estudiants universitaris, per exemple, generarà una classificació que no ens portarà gaire lluny. A diferència de l’antiga ruralitat, són els hàbitats que es diferencien i no pas les persones que hi viuen.

Leave a Comment


Your email address will not be published.